2021. március 11., csütörtök

Halogatás

                                                                      Meddig halogatunk?

A főszereplő Mimi (álnéven), akivel pár héttel ezelőtt sétacoachingoltam Balatonon. Témánk a halogatás.

Miért elodázunk számunkra oly fontos dolgokat?

Erre a kérdésre nemzetközi kutatócsoportok szakosodtak, statisztikákat gyűjtve. Elkezdünk dolgokat, de nem fejezzük be azokat. Előfordul, hogy külső körülmények akadályoznak meg bennünket. Még nem tartunk ott, hogy "kényszerítve" legyünk a cselekvésre.        Információ hiányunk van. Valami kétértelmű? A maximumot akarjuk nyújtani, tökéletességre törekedve. Szorongunk, félünk az eredménytől, mások véleményétől, magától a sikertől. Van aki túlvállalja magát.                                                                                               

 Mi véd meg bennünket a halogatástól?

-Minél jobb önismeret, és a hit teremtő önmagunkban.

-A magabiztosság, az önbénítás ellenszere. Keretezzük át az élethelyzetet! Fordítsuk át a nekem úgy sem fog sikerülni gondolatot, érzelmet arra, hogy sikeres vagyok és boldog!    Ne akadályozzuk magunkat! Bontakozzunk ki! Vizualizáljunk! Hatékonyak vagyunk, képesek vagyunk a sikerre. Ne féljünk a kudarctól, sem a sikertől!

-Önkontrollal működni, azaz prioritásokat felállítani életünkbe mi mennyire fontos feladat számunkra. 

-Lelkiismeret és a belső önfegyelem fejlesztése.

Az impulzivitás nem teszi tervezetté az életünket, hallottam egy pszichológiai előadáson és elgondolkodtató. Többféle célt látunk, pörgünk, de elveszünk a sok cél között. 

Időgazdálkodás? Ennek nem az a nehézsége, hogy nem tudjuk mi a fontos, és mi a nem fontos az életünkben, hanem maga a halogatás. Csak akkor hatékony az időgazdálkodás, ha a halogatási magatartásformával felhagyunk és feladjuk a rövidtávú előnyt, a hosszútávú tervek megvalósításáért. 

Mi motivál?

Maga a halogatás is lehet motiváció egyes embereknél a probléma elkerülése miatt. Igy meg kell találni a valódi motivációt! Azt ami örömöt okoz nekünk. Ezért nagyon fontos az érzelmeink vizsgálata, amit leginkább a thetafloating során tanultam meg. Milyen érzés neked a halogatás? Kiderül, hogy biztonságos jó kapaszkodó, mert védelmez a benned felmerülő esetleges, még nem is létező kudarctól?

Szembenézni a halogatás következményeivel, melyek ezek: szorongás, céltalanság, késleltető hatás másokra...

Személyiségtípusok elemzése szükséges ahhoz, hogy megértsük magunkat és másokat: álmodozó, aggódó, kríziskeltő, dacos, kényelmes halogató, túlteljesítő.

Értelmezzük a kompetenciákat!

Ünnepeljük meg a felmerülő alcéljainkat!

Ha szükséges, változtassunk a külső környezetünkön!

Mimi egy csodálatos, sokoldalú, tanult, kedves, másokat támogató, vidám, humoros, szép, kétgyermekes fiatal nő, aki egy  ideje már halogatta az új vállalkozása ruhaüzlete megnyitását, holott már készült rá hónapok óta. Maga sem tudta mi lehetett az oka annak, hogy inkább házimunkát végzett, vagy vásárolni ment, vagy sportolt csak hogy elhalaszthassa az üzlete körüli teendőket. Sétánk és beszélgetésünk során felismerte újra az érzelmeit, félelmeit, őt akadályozó tényezőket. Átbeszéltük a tényeket, helyzeteket, lehetőségeket, és hogy mit tud vállalni, milyen lépést tud megtenni a következő hétre. Kik azok akik támogatják célja elérésében, mik az erősségei, mi motiválja, miért jó, ha az üzlete megnyílik. A mozgás, a friss levegő, a napsütés, egymás tisztelete, elfogadása, szeretete mind megerősítést adott nekünk, hogy az élet szép és érdemes cselekednünk.

Örömömre szolgál, hogy Mimi üzenetet küldött és még ebben a hónapban megkapja az engedélyt a hivataltól és kinyit. Egy ember, egy csodás nő, egy jó anya, egy sikeres vállalkozó, aki átugrotta a korlátait és felismerte, hogy szüksége van a világnak ő reá, ebben a formában is.

A covid19 vírus ellenére az élet élni akar.

Szeretettel:

PamKrisz coach






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...