2021. március 13., szombat

IKIGAINK, boldog létezésünk értelme

 Kulcs a boldogsághoz 💗


Az ikigai (iki=élet, gai=érdemes) japán kifejezés a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak, az életünknek. 

Az okinavaiak a világ leghosszabb életű emberei egészségesen és boldogan élnek. Csodálom őket. A japán kultúrájukban nagyon fontos, hogy az embernek legyen célja, olyan munkája, melyet örömmel végez kilencvenedik születésnapja után is, addig, amíg egészsége engedi, és ezt javasolják a világ minden lakójának. Mert munka közben a flow állapotába kerülnek, csak a jelenre, a feladatukra figyelnek. Hosszú életük receptje: egészséges étkezés (kevés hús és kevés alkoholfogyasztás), egyszerű szabadban töltött élet, alacsony intenzitású rendszeres mozgás, szoros emberi kapcsolatok, mások segítése, nevetés, hála, adott pillanatok megélése a jelenben, életcél (örömmel végzett feladat).

Egy japán mondás szerint csak az aktív életet élők akarnak sokáig élni, mert a boldogság kulcsa az elfoglaltság.

Mi az önismeret? Vágyaink felismerése. Alapos önismeretre kell szert tennünk, hogy felismerjük melyek azok a tevékenységek, amelyeket örömmel, szenvedéllyel végzünk bármikor, és így a  legjobb képességeink szerint valósítjuk meg álmainkat, céljainkat. Ezáltal boldog életet élünk és a világot is boldogabbá tesszük. Úgy ébredni reggelente, hogy ma is csodás alkotó, tevékeny napunk lesz elgédettséget, örömöt okoz nekünk és környezetünknek. Ebben segítségünkre lehetnek példaképeink, szeretteink, coachunk.

Hol lapul az ikigaink? Általában kördiagrammal ábrázolják. A passzióm, a misszióm, a foglalkozásom és a hivatásom metszéspontjában van az ikigaink. Más szavakkal amit szeretek csinálni, amiben jó vagyok, amire a világnak szüksége van és amiért megfizetnek.

Kívánom mindenkinek találja meg az ő ikigaiját, életét mozgató értelmét!

Szeretettel: 

PamKrisz coach

Fotó: Pinterest




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...