2021. március 16., kedd

Hálók fogságában

Hálókkal és hálók nélkül


Akik ismernek, azok tudják mennyire szeretem a tengereket, az óceánokat, a folyókat, a tavakat és azok élőlényeit.

Ahogy nem tudok elmenni egy csodás partra vetett kagyló mellett, úgy a hullámok kimosta szemetek mellett sem. Ha tehetjük sétáljunk úgy a partokon, hogy összeszedjük a számunkra kedves köveket, kagylókat és másik zsákba a hulladékokat! Sokkal több a szemét a tengereken, mint gondoltuk.

A modern halászatban már régóta hódítanak a műanyag hálók, amelyek szinte láthatatlanok a tenger élőlényei számára, így borzalmas pusztítást végeznek "aktív" életük során, és mivel nem bomlanak le, leszakadva is ugyanígy gyilkolnak még évtizedeken át. A leszakadt hálók megtalálása és eltávolítása költséges, az új háló azonban olcsó, ezért a halászok inkább veszni hagyják, ha leszakad egy zátonyon, roncson. Ezeket a hálókat a tenger alatti áramlások összesodorják, így jönnek létre ezek a gigantikus szellemhálók. 

A vízi madarak, a teknősök vagy a delfinek és egyéb tengeri emlősök halálát okozzák a tengeren sodródó, néha több száz méter hosszú úgynevezett szellemhálók. A kutatók műholdról, illetve speciális felderítő Orion P3 repülőgépekről próbálják kiszúrni ezeket a veszélyes tengeri szemétdombokat. Céljuk felderíteni, hogy hol találkoznak ezek az áramlások és már ott begyűjteni azokat.

Mi, emberek, azzal tehetjük a legtöbbet, ha nem dobunk el semmilyen szemetet a minket tápláló élővizekbe, és akár önkéntesen részt  veszünk azok megtisztításában. 

Erről a rengeteg szellemhálóról jutott az eszembe, hogy mennyi negatív gondolat pörög sokszor a fejünkben, és hogy azok mennyire tudják lerombolni a  személyiségünket, a lelkületünket és egész életünket. Hiszen nem mindegy, hogy egész nap min gondolkodunk. Mindannyian felelősek vagyunk a saját életünkért, a gondolatainkért, a cselekedeteinkért. Törődnünk kell önmagunkkal és a környezetünkkel! 

Ha ápoljuk magunkat és harmóniában vagyunk, akkor lepattan rólunk más emberek kicsinyes, fölényes, ármánykodó, játszmázó "hálója" bárhonnan is érkezik az. Mert aki szereti önmagát és az életet, az erős és nem akar rosszat okozni senkinek.

Gondolj bele, mik azok a dolgok amik befolyásolnak, észrevétlenül behálóznak bennünket embereket, ha hagyjuk ? 

Éljünk szimbiózisban! Élvezzük a kölcsönösen előnyös együttélés változatait!

Tanuljunk a bennünket körülvevő élőlényektől! Nézd a sebészhalakat, akik megtisztítják a teknősöket, részt vesznek a  korallzátonyok ökoszisztémájának fenntartásában, és kutatók felfedezései alapján segítenek az emberek bélrendszeri betegségeinek megértésében.

A cápa, mint csúcsragadozó, védelmet nyújt a gályatartóhalnak, az pedig megvédi a cápát a parazitákkal szemben.

Ott vannak a rózsákban élő bohóchalak, akik etetik és gondozzák a tengeri rózsákat, mely szimbiózis rendkívül összetett és időigényes, idegrendszeri változások is kellenek hozzá. 

Egyes rákok rejtőzködés miatt viselnek szivacsruhát. A szivacstelepben a legkülönfélébb élőlények védelemben lakhatnak, mivel a szivacsokat általában nem kedvelik a ragadozók a váztűik miatt. 

Beszélhetünk a vizeket tisztító sok-sok élőlényről pl. kagylókról, szivacsokról...

A kiürült csigaházak tökéletes védelmet nyújtanak más tengeri élőlényeknek, pl. a remeterákoknak.

Számos gyönyörű példa azt mutatja, milyen csodásan együtt lehet élnünk mesterséges hálók nélkül. 


Szeretettel:

PamKrisz coach

Fotó: Pinterest





 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...