2021. március 22., hétfő

Humor nélkül nem érdemes élni!

 A humorod ne hagyd otthon!

Úgy döntöttem új színt viszek a coaching üléseimbe, nem is akármilyet, szivárványosat.

-Azzal kezdjük a "közös munkát", hogy mondanod kell egy viccet, vagy egy humoros idézetet bárkitől, ami leginkább rávilágít a jelenedre.  

Nézel rám megdöbbenve, majd gyanút szimatolva kitekintesz székedből hol jobbra, hol balra és keresed a kandikamerát.

-Ne keresd, csak mi ketten vagyunk! 

Láttad a Vaklárma című filmet, melyben Richard Pryor játszotta az egyik főszerepet? Nos tőle származik az alábbi mondás: " Ha az igazság fájdalmas, mondj egy viccet helyette."

Mi is a humor? 

A humor a kedély nevetése, gyógyír a sebekre. Oly fenséges, jólelkű stílus, mely ellentétekben világítja meg az életet, az embereket, a megoldandó feladatokat (problémákat). Olykor megpirongat, máskor javít, tanít és megbocsát. Alapja a szeszély, gyászból derültségbe, pajkosságba szokott átcsapni. Elismerjük, hogy a bú és bánat alanyi hangulat, de ami humoros, abban nincs szomorító mellékíz.

A 19.századi "A Pallas nagy lexikona" szócikkírója, így kísérelte megfogalmazni a humor mibenlétét: 

A humoros stílus tulajdonképpen olyan, mint a szivárvány, mely minden színben játszik és a napsugár megtörését a felhős levegőben utánozza. A humor a borúra derűt hoz."

Egészében véve oly humor, melyben nem a derültség a főelem és mely nem tud megnevettetni, humornak nem nevezhető. Mindenképp építő, nem romboló.

A humoros nevetés nem tévesztendő össze azzal a kárörvendő nevetéssel, melyet a gúny, az élc idéz elő, sem azzal a röhögéssel, melyet néha a legízetlenebb tréfa, a komikum minden neme kelt. 

Mi emberek is, szivárványok vagyunk, tündöklünk ezerféle tulajdonságunkban, hangulatunkban, ezért érdemes megválogatnunk egymáshoz intézett szavainkat, stílusunkat. Mert ami egyik embernek vicces, az a másiknak abban a helyzetben nem feltétlenül az.

Tudósok szerint a humorérzék nagy agyi kapacitást és jó partnerkapcsolati lehetőségeket teremt. 

A jó humor nem bántó, hanem empatikus, kifinomult s ez igazán intelligens, remek jellemet takar.

Egy tanulmány, melyben amerikai egyetemisták vettek részt, azt az eredményt mutatta, hogy a nők szívesebben választanak humoros férfit, a férfiak pedig olyan nőt, aki érti a viccet.

Harminc év alatt több tízezer emberrel végzett felmérések alapján, a boldogságunk legfontosabb kulcsa, a humor.

A nevetés megszépít, a jó humor vonzóvá tesz. 

A humor nem múlik el, így a tartós, jó párkapcsolat egyik alapja

Hiszen a szépség, egészség, anyagi biztonság sem áll mindig egy magas ponton, ezért kell megőrizzük a jó humorérzékünket. Bármit is sodor elénk az élet, képesek leszünk együtt nevetni. 

Kapcsolatainkban vannak hullámvölgyek, könnyed és nehéz időszakok, amelyeken könnyebb túllépni, ha tudunk nevetni magunkon, a helyzeten és meg tudjuk nevettetni egymást.

A nevetés felold, felemel, tágítja a látókörünket, segít átlendülni a problémákon, afrodiziákum, összekovácsoló erő.

Megfigyelted már, hogy kisgyermekekkel mennyit lehet nevetni? Vagy hogy az állatok szeretnek mókázni? 

Feltűnt, hogy ha rossz kedved van, azt javasolja a legjobb barátod, hogy nézz meg egy vígjátékot? Sőt orvosok is ezt ajánlják a súlyos betegeknek.

Egy tanulságos mese mulatságos, és élni tanít. Ezért néznek felnőttek is olykor meséket.

Mindig van választási lehetőségünk hogy mit olvasunk, mit nézünk meg a médiában, hogyan élünk, miként viselkedünk önmagunkkal és másokkal.

Személy szerint hálás vagyok minden embernek és állatnak, akik megnevettetek eddig az életem során.

Ha humorral fűszerezed meg a mindennapi kommunikációdat, az átlendít minden eléd gördülő akadályon.


"Kifogytam minden mondanivalómból. Kénytelen voltam megmondani az igazat."

 Karinthy Frigyes

Szeretettel:

PamKrisz coach




 



1 megjegyzés:

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...