2021. március 25., csütörtök

Fiatalos szabadidő!

 Fiatalos kikapcsolódás

Te hogyan szeretsz kikapcsolódni?

Legyél fiatal, középkorú vagy idősebb személy, mindannyiunknak fontos a szabadidőnk kellemes eltöltése. 

Mint korábban írtam, olyanok vagyunk, mint a szivárvány, így tevékenységeink is sokszínűek, különbözőek. Ahhoz, hogy megértsünk másokat, először önmagunkat kell megismernünk. Ebbe bele tartozik az énidő kellemes eltöltése is. Ne azt nézd, hogy másnak mi a megfelelő, hanem azt tedd, ami neked kellemes, ami téged épít és másnak nincs kárára! 

Sokszor halljuk, hogy ma nem olyan a világ, mint régen. Igen, de mi sem vagyunk már olyanok, mint azok, akik régen éltek, akkor és ott. Mi itt vagyunk, most, ez a pillanat a fontos. Folyamatos változásban vagyunk mindannyian, ez alól senki sem kivétel. Minden korszaknak megvolt, és megvan a maga szépsége, lehetősége.

Természetesen olykor nem könnyű lépést tartani a gyors technikai fejlődéssel, ugyanakkor nem lehetetlen, ha megnézed a mai gyerekeket, mennyire hamar ráhangolódnak az okostelefonokra, a számítógépekre. Pikk-pakk megtanulnak motort, autót, hajót irányítani, javítani.

A 2000-es évek ifjúságkutatásai alapján megváltozott a fiatalok szórakozási szokása. 

Népszerű kikapcsolódási formának számítanak a számítógépes játékok, az internetes közösségi oldalak használata, interneten elérhető filmek letöltése, és a  tv nézés. 

Előtérbe kerültek a könnyűzenei koncertek, fesztiválok, kocsmák, kávézók, teázók a discokkal szemben.

A hagyományos magaskultúra a színház, az opera, a komolyzenei hangverseny, a múzeum, a kiállítás  már kevésbé népszerű napjainkban a fiatalok körében. 

Nézzük meg, milyenek vagyunk! Hazánkban többféle fogyasztói csoport van, ezek leegyszerűsítve: Legelterjedtebbek a passzívak, akik alig gyakorolnak szabadidős tevékenységet. Vannak a könnyed szórakozók, akik előtérbe helyezik a barátaikkal való együttléteket plázákban, mozikban, teázókban/kávézókban, kocsmákban, éttermekben. Leginkább aktívak a "mindenevők", akik a magaskulturális tevékenységek mellett, előnyben részesítik a szabadidős tevékenységeket, a sportot. No meg vannak a magaskultúra-orientáltak. Ha, kitekintünk külföldre, más országokban hasonló és egyéb érdekességek lelhetők fel.

A technika előrehaladása miatt ma a szülőknek elfogadóbbnak és naprakészebbnek kell lenniük, gyermekeik szokásait illetően. Valamint fontos, hogy milyen mintát adunk át az utódainknak.

A világjárvány okozta zártabb életmód sem kedvez annak, hogy jobban összekovácsolódjunk, mert megritkultak a  személyes találkozásaink. Ugyanakkor örömmel látom, hogy a korlátozások által folyamatosan felértékelődik a szabadban, parkokban eltöltött minőségi idő. Sokunknak nincs elegendő munkája, bevétele, ami erős stresszhatás és az aggodalmaskodás mellett eltörpül a szabadidővel való foglalatoskodás. Vagy ott vannak a folyton unatkozó gyerekek, akiknek és az ő szüleiknek meg kell birkózni az online oktatással. Segítenünk kell egymást, és értékelnünk kell a lehetőségeinket!  Nézzük meg, mik azok: 

- Otthon is tudunk sportolni, táncolni, meditálni lakáson belül és a kertünkben. A különböző mozgásformákat végezhetjük ingyenes internetes vidók által, csoportos videóhívásban a barátainkkal. Egész jó móka kerekedhet belőle.

- Mozi, színház helyett letölthetünk számunkra tetsző filmet, színházi darabot és megnézhetjük a  családunkkal.

- Olvashatunk, -és írhatunk egy régóta vágyott könyvet.

- Megtanulhatunk főzni, vagy új recepteket elsajátítani.

- Kertészkedhetünk, ha van kertünk.

- Zenélhetünk. 

- Kézműves tevékenységeket végezhetünk, alkothatunk.

- Elsajátíthatunk egy új szakmát, idegen nyelvet, akár online.

- Aktuális a lakásfelújítás? Vágj bele! 

-Támogathatunk idősebbeket, gyengélkedőket. Végezhetünk karitatív tevékenységet.

-Vonjuk be a gyerekeket a házimunkába és utána jutalmazzuk meg őket közös játékkal!

-Új barátságokat köthetünk az internet határtalanságával.

A közös érdeklődési körűek megtalálják egymást :-).


Bármi lehet élvezetes szabadidős tevékenység, amihez kedvünk van. 

A korod nem számít, ha késztetést érzel egy új hobbyra és fizikailag képes vagy rá.

Arra buzdítok mindenkit, hogy próbáljon ki új dolgokat, feszegesse nyugodtan a saját határait!

Ha szükséges, kérd egy idősebb személy tanácsát, és cselekedj! Miért ne vonnánk be egymást a kreatív ötleteinkbe? 

Szereted az állatokat? Akkor most itt a lehetőség több időt eltölteni kedvenceinkkel!

Amennyire csak lehet, legyünk a szabadban friss levegőn, mert sokszor öntudatlanul feltöltődünk a természet energiájával!

Ne félj! Ez a pandémiás időszak is véget fog érni! Koncentrálj arra, amit szeretsz!


Szeretettel: PamKrisz coach







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...