2021. május 13., csütörtök

A dícséret erősít

 Megérdemlem az aranycsillagokat!




A dicséret energiát ad, a kritika elveszi az erőnket.

A kisgyermekek fejlődésénél is megfigyelhető, hogy akiket dicsérnek rendszeresen otthon, és az iskolában, azok nagyobb önbizalommal és erővel rendelkeznek, mint társaik. Ezért dicsérő szeretettel mutassunk példát a gyerekeknek. 

A harmóniánkért elengedhetetlen az önszeretetünk mellett, az öndicséretünk.

Ehelyett gyakran korholjuk magunkat és másokat a cselekedeteinkért. Ezzel akaratlanul is elvesszük az erőnket. Nem véletlenül mennek tönkre párkapcsolatok, barátságok, rokoni kapcsolódások a nem megfelelő agresszív kommunikáció, a túlzott kritikus megnyilvánulások miatt. Ha szeretünk valakit, valamit, akkor látjuk annak a pozitív tulajdonságait, cselekedeteit, és értékeljük olykor dicsérettel. Nem a hiányosságokra helyezzük a hangsúlyt.

Szeretjük a Michlen-csillagos éttermeket, szállodákat mert ezeken a helyeken jó minőségű ételt-, szállást kapunk nagyszerű személyzettől. A komfortos hely, a minőségi finom étel és mindezek kedves, figyelmes "tálalása" az értékes embereknek köszönhető. Amikor igénybe veszünk egy szolgáltatást, vagy mi adunk másoknak, mindig szem előtt kellene tartanunk azt, hogy milyen minőséget nyújtunk. Adunk vagy rombolunk? Mindez igaz, az összes kapcsolatunkra.

Ki ne hallott volna a hírességek sétányáról, a Hollywood Walk of Fame-ről ? Ahol a mozi sztárok mellett a fikciós hősök is számítanak pl.: Mickey egér, Hófehérke, Micimackó... Bárki ajánlhat sztárt a sétányra, az illető beleegyezésével. 

Gondolj bele, milyen felemelő érzés lehet egy séfnek, egy színésznek, egy zenésznek az, amikor csillagokkal minősítik magasan. Szerintem pont olyan, mint egy gyermeknek szóló elismerés. Ugyanakkor nekünk sztárság nélkül is jó érzés, ha valami értékeset alkotunk, teszünk.

Miért alakult ki ez a csillagosztó szimbólumrendszer? Erről sokat lehetne beszélgetni, ugyanakkor csak megemlítem, egy részét, hogy azért adunk csillagokat, mert ezzel fejezzük ki, hogy értékeljük a másik cselekedetét, munkáját. Így dicsérjük ragyogását. Azt akarjuk ne vesszen feledésbe.

Amikor változtatni akarunk az életünk valamely részén, vagy elindultunk a célunk megvalósítása felé, akkor érdemes minden apró eredményünket megdicsérnünk.


Tanuljunk meg bókolni magunknak!

Gratulálj magadnak azért, aki vagy, és azért aki leszel!

Mert megérdemeljük az aranycsillagokat.


Szeretettel:

PamKrisz coach




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...