2021. május 23., vasárnap

Columbo taktika

 Columbós tehermentes visszajelzés


"A gondolatok olyanok, mint a homokszemek egy folyó medrének mélyén. Sokáig kell szitálnunk ahhoz, hogy megtaláljuk köztük az aranyat. De ott vannak."


Amikor valaki nem találja az egyensúlyt a munka- és magánélet között, túlhajszolt életritmusban él, ráadásul azon töri a fejét, milyen új sportágakban próbálhatná ki magát esténként, akkor érdemes a Columbo taktikát alkalmaznunk. Mert ha rögtön figyelmeztetni akarjuk ügyfelünket, vagy egymást, azzal a mondattal, hogy:

- Úgy gondolom, túlvállalod magad. - akkor ezzel védekező álláspontra kényszerítjük őt. Vagy elsiklik a téma felett, anélkül, hogy belátná. 

Ehelyett az udvarias Columbo-taktika alkalmazásakor visszadobjuk neki a labdát, ő határozhatja el, hogy mit kezd ezzel a felvetéssel. Ez a módszer minimális közbeavatkozást igényel, hiszen én a coach magamról beszélek /"azon tűnődöm", "szeretném jobban megérteni"/ és nem mondok konkrét állásfoglalást. 

Kérdezzünk rá valamennyi ötletére és gondolatára! Mennyire tűnnek reálisnak, és mennyire szolgálják az ő célját. 

Hallgassuk értő figyelemmel az ellenérveit

Célunk nem az, hogy valakit meghatározott irányba tereljünk, csupán okot kívánunk szolgáltatni a felül bírálatra.

Példa a fentiekre:

- Alig van időm pihenni, a vezetői munkám teljesen lefoglal. Elhatároztam, hogy munka után esti edzésekkel felkészülök egy maraton lefutására, és elsajátítom a jóga oktatói képzés tananyagát. 

- Szeretném jobban megérteni, hogyan lehet három dolgot is 100 százalékon felül teljesíteni? Ott van a munkája, a tervezett maraton, jóga. Ugyanakkor szeretne több időt találni a kikapcsolódásra.

- Pont most tervezem meg, hogyan tudnék többet sportolni, hogy ezután ne a munka foglalja le a teljes szabadidőmet.

- Ön tehát szeretne elköteleződni különböző edzésformák mellett munkaidőn kívül, hogy ezáltal több szabadideje legyen. Beszélgetésünk kezdetén azt említette nekem, hogy szeretne kevesebbet dolgozni, hogy több ideje legyen a családjára és a barátaira. Csak még azt nem értem egészen, hogy mennyi ideje fog így maradni, ha munkából rögtön futóedzésre, vagy jóga-mester tanfolyamra rohan?

- Elgondolkodtató, amit mond. 

Végül az ügyfél felismerte, hogy nincs szüksége sportban is maximalista teljesítményt nyújtó vezetőnek lennie, ráadásul az nem oldaná meg az alapvető problémáját, hogy több ideje legyen a szeretteire. Úgy döntött, hétköznap hetente egy-kettő alkalommal fog futni és jógázni az egészsége megőrzéséért, a hétvégéket pedig a családjának, barátainak szenteli. Ami szerintem is nagyszerű ötlet. Ésszerűen tervez, saját erőforrásaira építve. Sikerült megkülönböztetnie az aranyat, a homokszemcséktől.

Sokszor az alap problémánk, a megoldandó feladatunk nem az, amit gondolunk. Nevezhetjük gyökérproblémának is, vagy hiedelemnek.

Lehet, hogy valaki több szabadidőre vágyik, de először a maximalista hozzáálláson kell változtatni, ahhoz, hogy felismerje, mit miért tesz. Nem szükséges mindenkinek futó bajnokká, jóga oktatóvá-, mesterré válnia, elég csupán ha élvezi a futást, jógázást, bármit amit választ és annak pozitív hatásait. 

Ezt a bejegyzést Martin Wehrle ihlette.

A coaching egyfajta önismereti mankó.


"Udvariasnak lenni nem színjáték, úgy hiszem." Peter Falk


Szeretettel:

PamKrisz coach






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...