2022. szeptember 23., péntek

Egészséges testkép

 

Egészséges testkép

 

Természetes dolog, hogy a tinédzser kor elején jobban foglalkoztatja a fiatalokat a kinézetük, a testük, az öltözködésük. A szülők példamutatással, figyelemmel, türelemmel, empátiával, dicsérettel sokat segíthetnek gyermekeik boldogulásában. Észrevesszük, amikor üzenni akar nekünk gyermekünk, barátunk az öltözetével, hajviseletével, netán extrém vékony testével? Biztos mindannyian ismerünk testképzavarral küzdő embert. De azt már nem tudjuk, miért van ilyen állapotban. Mi módon lehetnénk a segítségére?

 Az önbecsülésünk fontos eleme, az egészséges testkép kialakítása. A túlzott önkritika azonban már akadályozó tényező fejlődésünkben, önképünk kialakításában.

Sok a befolyásoló tényező, például barátaink, családunk, médiaszereplők, divat, társadalmi elvárások, kulturális üzenetek.

Vajon a példaképek reálisak?

Egyáltalán van értelme magunkat másokhoz hasonlítgatni?

Érzelmileg és szellemileg érett felnőttként már tudjuk, hogy milyenek az egyedi értékeink, céljaink és kapcsolataink. Fontosnak tartjuk ápolni úgy a testünket, mint a lelkünket és szellemünket. Azonban nem mindegy milyen közegben nőttünk fel, milyen hatások értek bennünket. Minden nehézség ellenére képesek vagyunk kijutni a káoszból, a sértett állapotból. Ha szükséges, lelki segítségnyújtó szakemberrel vagy dietetikussal, edzővel.

Minden változik, ez alól a testünk sem kivétel, érdemes ezt elfogadni és mindent megtenni annak érdekében, hogy sokáig kiszolgáljon bennünket a testünk, a mi templomunk.

Bár gyönyörű vagy pattanásos serdülőként, gömbölyödő kismamaként, középkorúként hormonális zavarral, időskorban némi túlsúllyal is, azért figyelj oda magadra. Milyen érzés ez a változás számodra? Mit tudsz tenni, annak érdekében, hogy jól érezd magad?

Azt várjuk a környezetünktől, hogy figyeljenek ránk. Mi figyelünk önmagunkra? Vagy csak akkor kezdünk figyelni, ha már fáj valamink?

Igen, vannak nehézségek, időhiány, betegségek, anyagi problémák. De semmi sem tart örökké, és nem vagyunk egyedül. Ez olyan mankó, amit nem szabad elfelejteni a nehéz pillanatokban. Rajtunk múlik, hogy a túlsúly, vagy erőtlenség okozta önsajnálatban mennyi ideig időzünk.  

A motiváció az, ami erőt ad, ahhoz, hogy elinduljunk sétálni, edzeni, egészséges táplálkozás után nézni. Rengeteg lehetőségünk van, és  új értékes kapcsolatokra tehetünk szert, akár egy sport vagy tánc kipróbálásával, megkedvelésével, vagy egy mediterrán főzőtanfolyam elvégzésével. Vannak ingyenes csoportos séták, jóga órák, könyvbemutatók.

Nincs korhoz kötve, hogy jól érezd magadat a bőrödben. 

Szokásaink és közösségeink építhetnek, vagy rombolhatnak. A fokozatosság elengedhetetlen, nem érdemes sietni, csak lépésről, lépésre haladni.

Nincs kettő egyforma ember, és ugyanolyan élethelyzet sem. Ezért tisztelettel és szeretettel érdemes tükörbe nézni, cselekedni és másokhoz viszonyulni.




Fotók: Shutterstock



Szeretettel:

PamKrisz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kontroll

  Kontroll   Neked mit jelent a kontroll? Kontroll, mint irányítás, ellenőrzés, uralom, önuralom? Mit, kit kontrollálsz, és hogyan? ...